Barn i bilEr du usikker på hvordan du fester barnet riktig i bilen og hva som gir størst sikkerhet? Eller har du spørsmål om hvilket barnesete som passer best til ditt barn og din bil? Når kan barnet gå over fra sete til pute? Her er tips, råd og anbefalinger om riktig sikring av barn i bil. 

Kilde: Trygg Trafikk (https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/)

Slik sikrer du barnet ditt riktig:

Baby


Babystolen er den første bilstolen barnet ditt trenger, og den monteres alltid bakovervendt. Å sitte bakovervendt er det tryggeste for de minste barna.

For at bilstolen skal beskytte babyen på best mulig måte er det to ting som er veldig viktig:

1. Å montere bilstolen riktig
2. Å sørge for at beltet ligger riktig

Følg bruksanvisningen til stolen nøye. Babystolen kan enten monteres med bilens belte eller ISOfix. Begge deler er like trygt så lenge det er montert riktig. Er du usikker? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med monteringen

Riktig beltebruk er viktig
Det er beltet i bilstolen som holder barnet på plass. Beltene skal ligge tett inntil kroppen og være stramme. Det er også viktig å ikke ha på for tykke klær.

Ved å være nøye med å sikre barnet ditt fra dag én, gir du barnet de beste forutsetningene for å være trygg og dere får innarbeidet gode rutiner i bilen.

På biltur med babyen
Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et babysete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får bevege seg.

Helning på babystolen
Bilstolen bør ha en helning på ca. 45 grader eller brattere. For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haken mot brystet. Det kan også føre til at barnet mistrives i bilstolen.

Vi monterer gjerne stolen for deg, men sett dere likevel godt inn i bruksanvisningen.

Når skal babystolen byttes ut?
Babystolen har høyde og vektbegrensning. Sjekk derfor hva som gjelder for den aktuelle stolen. Babystolen bør byttes med en bakovervendt småbarnstol når barnet kan sitte selv og er stor nok for neste type stol. Babystolen er for liten når barnets hode er på linje med stolens høyeste punkt.

Småbarn 0-4 år
Trygg Trafikk anbefaler at små barn sitter i en bakovervendt bilstol så lenge som mulig, til minst 4 år.
Det finnes bakovervendt småbarnstol som er godkjent å bruke til barnet er 125 cm høy eller 36 kilo.


Småbarnstolen er det andre setet barnet trenger. Vi anbefaler å bruke et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, til barnet er minst fire år gammelt, og helst mye lengre.

Små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. For et lite barn kan hodet være rundt 1/4 del av kroppsvekten, mens det for oss voksne er snakk om cirka. 6 prosent. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet. Det betyr at de trenger en annen beskyttelse enn oss voksne.

ISOfix eller beltemontert?
Det skilles mellom stoler som festes med ISOfix og stoler som festes med bilens bilbelter. Begge deler er like sikkert ved riktig montering. Sett av god tid første gang setet skal monteres i bilen, og be eventuelt oss om hjelp.

Stolene som er ISOfix-festet, er som regel godkjent opp til 18 kg eller 105 cm, men det har kommet utstyr som kan brukes til 125 cm eller 23 kg med isofix. Mange beltemonterte bakoverendte bilstoler er godkjent å bruke opp til 25 kg eller 125 cm/32 kg.

Helning på bilstolen
Småbarnstolen bør ha en helning på ca. 30 grader eller brattere. 0 grader er når barnets rygg er loddrett.

Hvorfor bakovervendt?
Barn har en annen kroppsbygning enn oss voksne og trenger derfor tilpasset beskyttelse. De har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet.

Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre på hode og nakke.

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det sikreste for små barn er å være sikret i en bakovervendt bilstol. 

Større barn 5-12 år
Når barnet har vokst ut av den bakovervendte bilstolen, anbefaler Trygg Trafikk å gå over til beltestol. Beltestolen hjelper til slik at bilbeltet blir plassert riktig over barnets hofter og på skulder.


Når barnet sitter forovervendt i en beltestol, som også blir kalt pute med rygg, er det bilens belter som beskytter barnet. Det er derfor viktig at beltet ligger riktig over barnets kropp. Beltet skal ligge stramt over hofte, og ligge godt inn på skulderen.

Beltestolen skal hjelpe til slik at bilbeltet blir plassert riktig. I tillegg gir beltestolen god støtte og vil hjelpe til med riktig belteplassering hvis barnet sover.

I dag finnes det flere beltestoler på markedet som er godkjent å bruke frem til barnet er 150 cm høy, uten vektgrense.


Når er barnet moden for å sitte i beltestol?
Både kropp og hode må være utviklet
For små barn er det vanskelig å sitte riktig i en beltestol. Lengden fra rumpe til knehas er for kort og det blir ubehagelig. Det kan føre til at barnet dytter seg fremover slik at beltet blir liggende over magen og ikke hoften. Skulderbeltet vil kunne ligge feil og barnet kan vris ut av beltet i en kollisjon. For de minste barna er bakovervendt det beste. Vi anbefaler bakovervendt så lenge som mulig.

Det krever mer av et barn å sitte rolig i en beltestol fordi bilens belter gir barnet mer bevegelsesrom. Hvis barnet ikke klarer å sitte riktig under hele kjøreturen er det best å bytte tilbake til bakovervendt bilstol.

Dette må du huske på når barnet sitter i beltestol

Riktig beltebruk
For at barnet skal sitte så trygt som mulig, er det viktig å bruke beltet riktig. Beltet skal alltid være stramt over hoften, ned mot lår og stramt over skulder. Det gjelder for alle i bilen uavhengig av alder. Beltet skal aldri ligge over magen, under armen eller bak ryggen. I tillegg må ikke beltet være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Ta av tykke klær
For at beltet skal gi barnet best beskyttelse, må det ligge så tett inntil kroppen som mulig. Derfor må tykke ytterklær tas av eller åpnes.


Airbag
Barn som er lavere enn 140 cm og sitter forovervendt bør ikke sitte foran en aktiv airbag, med mindre det er står at det er tillatt i bilens instruksjonsmanual.

Tips til kjøp av beltestol
Når du skal kjøpe nytt barnesikringsutstyr, anbefaler vi å prøve utstyret før kjøp. Ta derfor med både barn og bil til butikken:

Se at barnet sitter komfortabelt i beltestolen med ryggen inntil stolryggen og at barnet får knærne over stolkanten.
Både beltestol og pute skal løfte barnet opp slik at beltet blir liggende på hoften, ned mot lår, og ikke over magen.
Sjekk at stolen passer og står godt i deres bil.
Beltestolen skal brukes i lang tid og det er derfor lurt å velge en stol som kan reguleres etter barnets høyde.